Príbeh mojich svadobných šiat

Svadobné šaty Monika Filipová - Jana Kuzmová Kuzmi

Pohybovať sa v módnom prostredí, radiť ľuďom v obliekaní, blogovať o móde a fotiť fotky s outfitmi vás chtiac či nechtiac predurčuje k tomu,  že vzbudzujete módny záujem

Asi najviac som si tento záujem uvedomila, keď som sa išla vydávať. Všetkých zaujímali najmä moje svadobné šaty. Prirodzene ? Sama som napríklad veľmi zvedavá na svadobné šaty, keď sa vydáva princezná alebo čo pekné si Adela oblečie na odovzdávanie Otta.

Byť na očiach nie je ľahké. Najmä móda je veľmi subjektívna a priznám sa, že sama som niekde v kútiku duše riešila, či niekoho nesklamem. Najmä v začiatku som cítila akýsi tlak.

Musím povedať, že v dnešnej dobe máme to šťastie, že si čo sa svadobných šiat týka  na slovenskom trhu máme z čoho vyberať. Svadobné salóny sú perfektne zásobené a nájdete tam luxusné svadobné šaty ako pre princezné. V bežných obchodoch s konfekciou sa dá „kadečo“ vyskladať a potom je tu i možnosť návrhára. Možností je veľa a vôbec sa nečudujem, ak sa cíti budúca nevesta zmätená, že čo si z toľkej ponuky vybrať.

Krásne by bolo, vydávať sa za toho istého muža zase a znova. Každá moja svadba by bola iná. Žiaľ je to len ilúzia, sen. Nad snami víťazí praktická rovina a prichádza to najdôležitejšie, vydať sa na cestu objavovania vlastného ja. Kto som? Čo sa mi páči? Chcem byť princezná? Víla? Je to vhodné pre mňa?

Z lásky k umeniu a ľuďom, ktorí módu tvoria som sa rozhodla nechať si navrhnúť a ušiť si svoje svadobné šaty od návrhára

Svadobné šaty Jana Kuzmová Kuzmi - návrh

Keďže som nevestu ako modelka fotila minimálne trikrát vedela som, že veľké „princeznovské“ svadobné šaty nie sú pre mňa. Pohoda počas „môjho svadobného dňa“ bola pre mňa prvoradá.

Ako som vyššie písala, na začiatku som sa cítila trochu neistá lebo ľudia majú očakávania. Každý vás hodnotí cez seba a cez svoje cítenie. Úplne najdôležitejší základ však je, vrátiť sa k svojmu ja a zistiť, čo skutočne chcete. Ak chcete byť princezná, buďte! Ak chcete byť extravagantná, buďte.  Nechcete sa vydávať v bielom? Nemusíte, buďte v čiernom či marhuľkovom ak to tak cítite. Lebo na vás záleží najviac.

Nuž ale späť k mojim svadobným šatám

Tvorba svadobných šiat na mieru u návrhára je veľmi intímna vec. Návrhár tvorí totiž presne na vaše ja. Ak viete kto ste, dokonale to vystihne a ak to neviete, vytvorí to za vás. Nakreslí návrh a ten vám ukáže. Ja som si spomedzi našich návrhárov vybrala módnu návrhárku, ktorej tvorbu od prvého momentu milujem. Volá sa Jana Kuzmová. Ak nie ste z módnej branže, jej meno vám asi veľa nepovie. Je skromná a nerada sa prezentuje. Zato má talentu, kreativity a citu, ktorý vkladá do šiat na rozdávanie. Keď som za Jankou prišla na prvé stretnutie, priniesla som jej dve knihy. Helmuta Newtona (jeho fotky pre mňa vyjadrujú silnú ženskosť) a knihu Richarda Avedona, kde je vo veľkej miere zachytená éra 50-tych rokov obliekania ( pre mňa znamenajú maximálnu eleganciu a sofistikovanosť v obliekaní). Nepovedala som nič viac, len páči sa. Nemala som žiaden konkrétny obrázok šiat a ani nápad. Vedela som, že Janka to pochopí.

A Janka to pochopila úplne presne. Nakreslila jeden jediný návrh a moje svadobné šaty vystihla lepšie, ako kedy by som si ich vysnívala ja. Jemná splývavá silueta, spredu jemná krajka a vzadu odhalený chrbát. Presne toto som ja.

Svadobné šaty Jana Kuzmová Kuzmi - Monika Filipová

Moje svadobné šaty vznikli za dva mesiace od prvej návštevy. Od vytvorenia návrhu, výberu látky a krajky až po absolvovanie  šiestich skúšok, ktoré som mala. Na tento proces budem dlho a rada spomínať. Ak milujete módu, toto by ste si aspoň raz za život mali dopriať. A nemusí ísť len o tvorbu svadobných šiat ?

Monika Filipová svadobné šaty

Monika Filipová svadobné šaty

Tvorba svadobných šiat u návrhára sa vždy spája s jedným veľkým otáznikom. Cena. Väčšina ľudí to vníma ako prejav luxusu. Nuž, ako by som to len zodpovedala. O dizajnérskej móde som už raz písala (môžete si o nej prečítať v článku Dizajnérske nákupy)

Kizmi - Jana Kuzmová svadobné šaty

Je jasné, že do ceny sa premieta vytvorenie návrhu a čas, ktorý na ňom návrhár, ale i návrhárova krajčírka strávia. Od vystrihnutia strihu šiat až po ich samotné ušitie. Takisto skúšky a špendlenie.  Je  to veľmi precízna práca a okrem toho, že sa šaty šijú na stroji, veľmi veľa detailov sa ručne došíva. Veľmi veľa šiat od návrhárov má vyššiu cenu nakoľko používajú exkluzívne materiály a látky. No materiál vám dáva priestor na hýbanie s cenou. Je len na vás, či chcete byť celá od hlavy po pätu zahalená do hodvábu. Také svadobné šaty môžu stáť výrazne viac.

Tvorba svadobných šiat na mieru

Brošňa Skvost svadobná

Býva zvykom, že nevesta sa po polnoci prezlieka. Ja som nemusela. Ani som nechcela. V mojich šatách mi bolo celú noc pohodlne. Hlavne boli navrhnuté a vytvorené na môj svadobný deň a ja som si ich naozaj veľmi užila. Navyše mi odpadol jeden predsvadobný stres – zháňať si šaty na prezlečenie. Veď viete ako to býva. Keď hľadáte a moc chcete, tak neviete nájsť.

Za fotky z celého srdca ďakujem Jarke Črepovej. Môj manžel, ktorý mi na blog fotí všetky fotky ich z osobných dôvodov nechcel pred svadbou vidieť ?

logo Je m'appelle Monique

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *